Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Monday, 21 March 2011

Seketika Bersama Jentera Buatan SUMAI

Terima kasih kepada pemandu utama IPPT-USM En Mohd Radzi Shahabudin kerana sudi membenarkan saya bersama seketika dengan bas dipandunya....

Emblem plate SUMAI......


Pandangan Belakang......

Interior buatan SUMAI.....





Kokpit pemandu......



Luaran nampak kemas......





Sekalung budi penghargaan....

15 comments:

Anonymous said...

Salam...bro.

nak tanya pendapat bro la..quality sumai tu comparable tak dgn major coachwork lain/ SKS/Mtrans...aku sedang menilai Bumiputera punya Fabricators quality..your honest comment is much appreciated...terima kasih

Pae said...

honest to say aku pon blom sempat merasa ketika bas bergerak...cuma sempat rasa dalam keadaan statik....
dari segi luaran pada mata kasar aku not bad....dari segi binaan structure untuk casis x dapat aku describe pasal blom penah tengok depan mata....
untuk interior finishing cantik juga....
cuma yang aku dapat info dari kawan-kawan boleh diperbaiki lagi kualitinya........

Anonymous said...

ok. Tima kasih Pae..aku nak kumpul info pasal coachbuilder lain2 plak lpas nie...

Pae said...

ok akan diusahakan......

haidir said...

aku bukan nak kondem coach builder melayu tapi inilah kenyataan..aku pemandu di sek.men sains bgan datoh,perak..terima bas scania body SUMAI pada bulan 3 2010..dia buat kaler body dan bahagian dalam ikut suka sendiri tak rujuk kementerian...patut ke bas sekolah pkai langsir ,kusyen ,dinding warna putih..bila pandu habis bergegar body...bila hujan,peti simpan barang jd akuarium..tapi yg aku hilang sabar,bila tanduk side mirror kanan jatuh kat highway..nasib baik tak kene orang..masa hantar kat kuala terengganu,aku sound kaw2 punye..smpai bos dye x berani keluar..nasib baik pegawai bernama yusri tu bagus..buat aku cool..sebelum nie aku tak pernah hantar repair kat sumai,,banyak yang aku setelkn sndiri..nasib baik aku bekas pomen mara liner..sekarang nie masalah baru plak timbul..bila tembak air pakai water jet,,cat terkopak..agak nye diorang spray pkai tin(aerosol spray)..kepada sumai aku berpesan kalau xde ilmu atau pengalaman,,belajar lah dahulu sebelum buat sesuatu..jgn nk crik untung tp susahkn orng lain...jka tidak,,baik teruskan saja buat lori sampah..kepada korang yg bru guna body sumai..bersedialah menghadapi segala masalah
jika nak maklumat lanjut sila rujuk
pemandu SM Sains Kubang pasu Kedah
pemandu SM Sains Kepala Batas Pulau Pinang
Pemandu Pejabat Pelajaran Daerah Grik Perak

Pae said...

yup dengar cita pon mcm tu.........ada banyak kekurangan......harap diperbaiki secepat mungkin.....sumai banyak dpt order utk luar juga..kena jaga kualiti walaupun untuk production di malaysia sendiri

Anonymous said...

aku pun bawa bas ni jugakk .. banyak masalah la der. aku hairan betul la napa kerajaan malaysia supply sumai dengan jabatan2 kerajaan.

Atuk said...

Sumai ada berdaftar dengan Kementerian Kewangan. Sebab tu la Sumai dapat membekalkan bas yang siap dibina kepada Jabatan Kerajaan dan Badan Berkanun.
Tak banyak CB yang berdaftar dengan Kementerian. Kalau banyak CB yang berdaftar dengan Kementerian, banyak pilihan untuk Jabatan Kerajaan beli bas.

Pae said...

itu jawapan dari atuk........mungkin dah ada kriteria yang tertentu yang di sediakan......

haidir said...

aku bkan nk tuduh smbrangan,tp mcm ada ssuatu yg x kna..bkn soal x byk CB yg brdftar ngan krajaan tp hsil krja x brmutu..samaada phak atasan x thu or bwat2 x thu,itu aq x psti..SUMAI buat body atas casis yg sma dgn SCOMI buat tp hrga brbeza..SUMAI-RM 520ribu, SCOMI- RM 400ribu,spec lbey kurang sama tp hsil krja scomi lbey baik..

Contoh;
SCOMI- SM Sains hulu terengganu,SM Sains Setiu,SM sains tapah,SM sains sembrong.

SUMAI- SM sains bgan datoh,perak ,SM sains kubang pasu, SM sains kepala batas, pejbat pljaran daerah gerik,perak..

mcm ada unsur 'under table'..hrap phak SPRM siasat..tiba msanya pera pmandu brsuara,.krana pmandu adlah orng pling rapat dgn bas..pemandu yg akan menglami,mrasai sgala kselesaan,ksukaran dan akbat tntang bas..jgn org lain 'masyuk' kita pemandu yg 'shushah'..truskn brsuara,jgn ptus asa..dlm mnegakkn kbnaran mmg byk cbaran n hlangan,tp prcyalah satu hari nnty kbnran akn trserlah jua..

Pae said...

hehehe..........bab2 undertable nih biar org tertentu yang tentukan......

shahrul said...

bro camne nak beli t-shirt mbte....??

Pae said...

untuk t-shirt tu lebih kpd booking order.....aritu bulan april last.....Saudara Mohd Hafez yang handle bab t-shirt nih.......masuk dlm forum mbte (skroll kt bawah sekali blog ni).....dalam tu ada tajuk t-shirt....try tanya mana tau kalu ada yg tuannya x jadi amik ka

firdaus abdullah said...

salam...admin forum mbte da x aktif ker??sy msuk da xleh

Pae said...

rasa dh x bole....pasal bukan free dah kot....sy bukan admin kt forum...mohon maaf

Post a Comment