Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Sunday, 31 July 2011

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


Kebetulan sebagai penghujung bulan Julai ini, sebagai kata penutup bagi posting...... Aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan kepada semua warga industri bas di Malaysia....... Juga pada kawan-kawan yang tidak terlibat dalam industri secara langsung.....


Juga ditujukan ucapan kepada semua pengunjung blog aku..... Semoga kita sama-sama mendapat berkat dari Yang Maha Kuasa pada Ramadhan yang mulia tahun ini......

Amin Ya Rabbal A' lamin......

Read more --> Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Friday, 29 July 2011

Jom Jengah Depo : Cepat Eskpres JLT7722 (Part 2)

Sekalung tahniah dan pujian kepada pemandu pertama dan kedua yang menjaga bas dengan baik...... Luar dan dalam dijaga.... Walaupun melalui jalan persekutuan yang diliputi tanah merah tatkala hujan, kebersihan dan kecantikan bas sentiasa diutamakan......


Lambang kemegahan enjin

Pandangan interior dari depan

Pandangan interior dari belakang

"Gelang" axle depan......

Hub axle belakang
Compartment luggage

Semangat patriotik

"Pengenalan diri " jelas terpampang

Generasi baru vs generasi lama

Siap sedia untuk perjalanan malam JB - Segamat - Kuantan - K. Terengganu - K. Bharu

** Terima kasih abang drebar

Read more --> Jom Jengah Depo : Cepat Eskpres JLT7722 (Part 2)

Wednesday, 27 July 2011

Jom Jengah Depo : Cepat Ekspres (Segamat) - Part 1

Kebetulan lalu di tempat yang mempunyai benda menarik nih terasa nak kena singgah jugak.... Kalu dibenarkan masuk bole kita intai apa yang ada kat dalam tu......... Alhamdulillah dapat juga masuk untuk snap buat kenangan......

** Terima kasih pada pengurusan depo

Isi minyak untuk perjalanan ke KL

Meriah depo cepat nih...... banyak barang menarik
  
 
Tiga beradik nih menunggu masa untuk bertukar tangan....... sesapa yang berminat bole jumpa dengan pengurusan depo

Dua dari hujung tu x pasti apa statusnya....... sama ada nak jual body atau cesi 


Dalam proses maintenance.........
 
Dah tukar muka.......


Read more --> Jom Jengah Depo : Cepat Ekspres (Segamat) - Part 1

Monday, 18 July 2011

Dulu Berjasa - Sekarang Tukun : Adakah Begini Selamanya......

Siapa tidak kenal dengan nama NAEILA........ Cukup gah pada pertengahan era 90an...... Namun akhirnya tersungkur juga...... Yang dapat kita lihat hari ini hanyalah saki baki peninggalan yang masih berdiri...... Bagi yang masih berentap di jalanraya, masih ada "nyawanya" ........... Bagi yang menjadi tugu peringatan seperti gambar-gambar di bawah ini, amat sepi kita memandangnya..... Alangkah baiknya kalau masih boleh berkhidmat walaupun di atas permit lain........


Read more --> Dulu Berjasa - Sekarang Tukun : Adakah Begini Selamanya......

Tuesday, 12 July 2011

Lebuhraya LATAR - Perhubungan Kuala Selangor dan Kuala Lumpur

Salam..... Dah lama aku tak apdate blog ni kerana tak kesempatan...... Kali ni mari kita jengah sekejap laluan Hiway yang Baru siap iaitu Hiway LATAR........ Satu lagi pilihan pengguna jalanraya dari kawan Kuala Selangor nak ke Kuala Lumpur/ Kuantan..... Jaraknya memang dekat dan cepat........


Memasuki Hiway melalui Persimpangan Ijok..... Terdapat Tol Pertama



Susur keluar ke Puncak Alam/ Sungai Buloh/ Meru...



Hentian RnR Kundang yang masih dalam pembinaan......


Menghubungkan ke Hiway PLUS........


Tol Kuang Timur.......... Tol ke-2......


Menghubungkan juga ke Gutrie Corridor Expressway..........


View kurang enak dilihat.......bukit yang dah digondolkan


Masih ada bahagian tertentu yang dalam fasa akhir pembinaan.......




Exit yang terakhir (paling hujung).......... Sebelum exit ini ada satu tol lagi iaitu tol terakhir....


Hiway LATAR ini berakhir di Taman Rimba Templer........ Amat mudah untuk terus ke Jalan Ipoh/ Jalan Kuching....... Juga terus ke MRR2 Gombak/ Bulatan Batu Caves dan terus ke Hiway Karak........ Amat menjimatkan masa hanya lebih kurang 20-30 minit perjalanan (bergantung pada pemanduan) dari Persimpangan Ijok (masuk)........




Selingan........ ada juga pembinaan di lereng bukit........
 Bagi pengguna jalanraya yang mementingkan masa perjalanan Hiway LATAR ni memang sesuai....... Tol yang dikenakan bagi Kelas 1 dalam lingkungan RM2.00.......... Terdapat 3 buah tol maka kadar dikenakan RM6.00 untuk ke kawasan Selayang/ Gombak/ Kuantan...... Berbanding laluan lama yang melalui kawasan Ijok/ Sungai Buloh/ Paya Jaras/ Kepong yang mengambil masa hampir 2jam ketika waktu puncak....... Mana lebih berbaloi? Anda tentukan.........
Read more --> Lebuhraya LATAR - Perhubungan Kuala Selangor dan Kuala Lumpur