Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Thursday, 15 December 2016

Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 1)

Dah lama x melayan trip..... Kali nie kita cuba plak trip Melaka - Kota Bharu..... 

Kenapa memilih trip nie?... 
Firstly pasal laluan tiada hiway...tapi kalu lalu ikut LPT gok nok wak guane.... 

2ndly nok laluan pantai..... tapi risiko nok dapat bas ikut laluan nie.... pasal kebanyakan bas dah direk hiway LPT2 atau lalu ikut Jabor....

Cuba aje la.....

Perjalanan : Melaka Sentral ke Kota Bharu (Trip MLK40)
Masa : 8.00pm
Tambang : RM57.20
Seat: Depan skali upper dek 14B & 14C(seat keramat)
Bas : Perdana Ekspres / Tiara Pesona S.B (DCM2000 / M2) 
Cesi : Scania K410EB 6x2
Coachbuilder : SKSBus








Kena tabik hormat dulu kepada abam kawasan....nampak tak dia duk ushar rapaattttt....

Ready for take off.....

Aduhai M2 ni takde pulak cager plug.....tak keruannn betul..... ingatkan suma batch Scania 410  ' tin milo'  Perdana ada cager plug..... nasib baik dah cas fon kat kedai makan Melaka Sentral tadi......

Sepanjang perjalanan memang menarik kerana melalui kawasan-kawasan kampung..... baru ada feel...

Dari Melaka Sentral ke Alor Gajah pickup orang..... dalam 3 orang naik.....

Dari Alor Gajah melalui jalan ke Selandar dan kampung-kampung ke persimpangan area jalan Tampin-Gemencheh...tidak mengikut pekan Tampin..... Di Gemencheh tidak pickup orang..... Terus ke pekan Gemas, naik 1 pasengger.... then terus shoot ke Terminal Segamat....

Pasengger yang naik di Segamat 4-5 orang.... Macam biasa la di Terminal Segamat Cepat Ekspress yang konker port tu (x snap gambar plak).... KKKL pn banyak gak parking di situ....

Dari Segamat terus menuju ke Jalan Muazam - Kuantan.... Sepanjang perjalanan ni 1st pilot kita bole tahan berdesup jugok....

Perjalanan malam hari ni macam biasa la kejap jaga kejap tertido...... sedor-sedor dah sampai bulatan Jabor.....

Benti makan lebih kurang jam 1.30am.... kedai RnR Jabor....... Yang ada masa ni 1 perdana... 2 mega jaya.... 1 tasik kenyir..... perut lapa sappedekk dulu

sensorang je nun di sana....





dah berkabus cermin......sejukkkk....
Dah nak start jalan semula baru sampai geng2 Perdana n Mutiara yang lain plak ke kedai nie.....hadoiyaiiii....

Sepanjang perjalanan dari Jabor ke Bukit Besi banyak berselisih dengan Mutiara dan Perdana yang banyak..... dan bole tahan gak laluan ni banyak lembu yang meragut rumput di tepian jalan....BERHATI-HATI le abe weiii.....

Assolah tu khoirumminannaumm...... kewajipan jangan dilupakan....yukkk.....sekitar jam 6.40am....lupa plak kawasan ni....tapi sebelum pasir puteh....



2nd last chek point.....menuju Terminal Tesco KB.... Bas terus ke Last point di Pengkalan kubor sebelum balik ke depo cuci bas...rehat dan tido sementara nak tunggu malam lipat balik trip KB40 to Melaka......

Selamat tiba ki Tesco KB jam 7.30am.... Alhamdulillahhh

Nak lipat KL semula jam 9.00am....debor takut x sempat jah

Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 8.00 pm - 7.30 am
Keadaan bas : 3.75/5
Kebersihan : 3.75/5 (musim hujan)
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 1.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.75/5

** Jalan lama dari Jabor ke Bukit Besi sangat tidak elok....boleh mempengaruhi keadaan dan fizikal bas....apa pun kita enjoyyyy


Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 1)