Anniversari ke 10 MBTE

Anniversari ke 10 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Tuesday, 23 June 2015

Sesi 'Mengetest' Trip Selatan - Pantai Timur (Part 1)

Dah lama tak berkesempatan mencoretkan sesuatu pengalaman 'mengetest' trip bas....

Kali ni test trip yang agak panjang (hujung ke hujung almost la)...


Perjalanan : Pontian ke Kota Bharu
Masa : 6.00 pm
Tarikh : 1/5/2015
Seat: Depan skali (seat keramat dek atas)
Bas : Cepat Ekspres (JQA5511) 
Cesi : MAN 24-460 (mesin basuh)
Coachbuilder : SKSBus

Perjalanan bermula dari Kota Tinggi ke Terminal Larkin . Test Higer bas Maju (Coachbuilder Taiping Super)...



 Boleh tahan bergegar badan duduk seat belakang. Ibarat macam naik bas Hino RK ngokngek-ngokngek spring punya penat..

Then naik bas Maju Express (Trip 96) dari Larkin ke Bas Stand Pontian. Actually dah lama tak menjejak kaki ke Terminal Pontian ni, rupa-rupanya terminal dah baru...Selesa sikit.


Ni bas yang adik aku naik TBS-Pontian..........

Sampai di Pontian bas trip jauh dah pun siap paking kat tepi terminal. Actually bas Cepat ni adalah bas yang lipat malam tadi dari Rantau Panjang/Kota Bharu ke Pontian.


Snap la sikit. tapi ada kesan cermin pecah pulak kt cermin dek atas


Jam 6pm pintu dah buka jom terjah naik...

Belum sempat tukar lagi cermin atas ni. Nasib baik belah kiri jadi cacat pemandangan sikit la...

Interior masih ok...Bas baru nak cecah usia setahun


 Jam 6 lebih bertolak dari Pontian menuju ke Terminal Batu Pahat Pulak. Pickup and tranfer pasengger untuk trip ke Utara. Meaning dari Pontian hanya satu bas sahaja and sebagai bas transit bagi pasengger ke Utara bertukar bas di Batu Pahat. Bas double deck terus ke Pantai Timur....

Benti jap kat area Benut....ada passenger tertinggal.... * peringatan!! datang awal sebelum bas berlepas.....



Dalam perjalanan singah di KuITHO amik pasenger lagi dan masuk terminal Kluang pulak.. Then terus ke jalan Mersing dan ikut laluan pantai endau Rompin. Hajat hati harap bas masuk Terminal Kuantan plak samada buang or pickup orang...tapi malam ni takde....straight je ke jalan Cerating.

 Makan di restoran Sri Mahligai, Cerating sekitar 1.30am...ada 2 biji je bas cepat
 Lepas berhenti makan terus menuju ke MBKT and drop orang. Then pulas stereng ke destinasi akhir , Kota Bharu.

Sekitar jam 6.00am singgah solat subuh di Masjid Kg Lak Lok, Jerteh.....dah nak sampai dah pn





Tiba di Terminal Lembah Sireh Tesco K.B hampir jam 8 pagi. So perjalanan lebih kurang hampir 14jam....amekawww.....



Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 6.00 pm - 8.00 am
Keadaan bas : 4.0/5
Kebersihan : 4.0/5
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 3.0/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3.0/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.5/5

cenderahati untuk JQA5511...............

Cuma pengalaman trip kali ni, keadaan bush pada tayar and axle depan berbunyi sangat kuat...sangat tidak menyelesakan telinga...risiko kerosakan bas melarat ke bahagian lain juga bole berlaku jika tiada tindakan segera membaiki kerosakan berkenaan dilakukan. Abang drebar hanya mengikut arahan pengurusan.. "suruh jalan kita jalan" kata abang drebar...hehehehe

OK no heart feeling....cheerssss


Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip Selatan - Pantai Timur (Part 1)

Monday, 19 January 2015

Depo E-Budaya (Gombak) - Suatu Masa Dahulu.....

Sekadar imbauan kenangan yang sempat dirakamkan di Depo Gombak sebelum ditutup sepenuhnya.... Tapak asal ini telah dijadikan Restoran oleh Pemiliknya............

Antara batch akhir Transcoach yang tersadai masa tu



Dijadikan spare part


Percubaan membuat hidek...... di atas cesi MAN 18 x silap



Antara batch kedua zaman Budaya Ekspres



Sekarang hanya tinggal kenangan.............

lepas depo ditutup, bas-bas yang tinggal di "longgokkan" di luar kawasan depo di tepi restoran berkenaan.... klik pada
http://pae-koleksibasdantruck.blogspot.com/2012/12/berakhirkah-ia-sepi-di-sini.html

Read more --> Depo E-Budaya (Gombak) - Suatu Masa Dahulu.....

Thursday, 30 October 2014

Sesi 'Mengetest' Trip 23 - 24 Ogos 2014 (Part 3)


Trip ketiga dan empat akhir non-stop..... dari Terminal larkin ke Terminal Kuantan dan seterusnya balik ke K.L

Perjalanan : J.Bharu ke Kuantan
Masa : 10.00 am
Seat: Depan skali (seat keramat)
Bas : Adik Beradik Ekspres (WWK3389) 
Cesi : E5 - 325H
Coachbuilder : SKSBus


Bagi peluang "orang kuat" Selatan lekat logo rasmi MBTE





Sayonara Larkin....bila pulak nak sampai lagi



2nd pickup di Terminal Kota Tinggi

Next pickup di Mersing




Pickup di Terminal Bas Mersing



Selamat sampai di Terminal Kuantan

Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 10.00 am - 3.15 pm
Keadaan bas : 3.5/5
Kebersihan : 3.5/5
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 3.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3.0/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.0/5


Last Trip...........

Perjalanan : Kuantan ke Hentian Pekeliling KL
Masa : 4.00 pm
Seat: Atas depan skali (seat keramat)
Bas : ONE Express (WVT1551)AY04 
Cesi : Scania k380EB 6x2
Coachbuilder : SKSBus

Feveret driver aku untuk ONE!!!

Orang kuat ONE

Jutaan TQ to abam Din55 ejen teket ONE untuk seat keramat ni

Selamat sampai di Pekeliling

Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 4.00 pm - 7.15 pm
Keadaan bas : 4.0/5
Kebersihan : 4.0/5
Pemanduan : 4.5/5
Pengendalian : 4.5/5
Gegaran dalam bas : 2.0/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 4.5/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....4.5/5 (rating tinggi kerana pemanduan dan pengendalian bas yang baik)
Tahniah kepada pemandunya!!! Masih dapat pemandu yang sama semasa mengetest trip K.T - KL.....best driver everrr for me!!!

Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip 23 - 24 Ogos 2014 (Part 3)