Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Thursday, 5 January 2017

Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 2)

Macam biasa....trip lipat seterusnya dengan perkhidmatan KTB..... Nak try gak bas baru depa ni....tengok macam bes je....

Perjalanan : Kota Bharu ke K. Lumpur(Trip TD155B)
Masa : 9.15am
Tambang : RM44.40
Seat: 10C - Belakang sekali (single seat)
Bas : Transnasional / Konsortium Transnasional Berhad (WC 4308 R) 
Cesi : E5 Modulr/ Daewoo
Coachbuilder : SKSBus

Tengok pada teket yang ditulis oleh kaunter, bas akan lajak ke seremban untuk final trip
Lambat pulak pagi ni bas sampai.....bas trip lain banyak dah berlepas....

Siverbird ni untuk laluan ke Kuantan/Temerloh x silap....opsss Silverbuss daaaa.....
Bas penulis tiba sekitar jam 9.30am juga....hari pun hujan... Anyway kita tengok dalaman bas baru KTB ni pulak....

Rasa agak " Kosong"  bas nye hmmmmmm......

Tiada pelapik betis.....

Di luar masih hujan lagiiii

Duduk last seat ni sedap la nak tngok view depan.....seat tinggi kannn

Bas Desa........

Jangan lupa....bas KTB juga dilengkapi USB port..... cas bateri agak laju jugak.... bole snap gambar lagi




Luggage dan compartment atas pon nampak " kosong" ....
 Layan video sket....


video



Aduyaiii....bas nak masuk....dia pon nak paking depan tu....
Tak nak berganjak juga.....

Mengalah pon.....

trip ke Puchong.........


.... The Preffered Choice......


Kira trip hujung minggu ni full house la....last pickup di stesen SKMK Gua Musang....


Di Stesen SKMK Gua Musang.... pickup passenger lagi

Tak sampai 15 minit dari Stesen SKMK Gua Musang....passenger tadi dah berhenti makan pulak....

Perut pon lapar....bedal dulu lah....opsssss tapi tunaikan kewajipan zuhur dan asar dulu....

video


Geng yang ada pon Jengka Liner je.....


Asalnya dulu penah berhenti makan di kedai ni....zaman Ekspres Mahligai pakai Body Mtrans Single deck....penuh dengan bas depa di sini..... trademark port ni gunung batu belakang tu.....



Kalau waktu puncak bole masuk berpuluh bijik bas juga di kedai ni....

tapi waktu siang macam ni... tak semeriah waktu kala malam yang penuh dengan bas... tambah2 pulak musim cuti...





Selamat tiba ki TBS sekitar jam 6.45pm.... Alhamdulillahhh


Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 9.15 am - 6.45 pm
Keadaan bas : 4/5
Kebersihan : 4.5/5 (bas baru kan)
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 2.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3.5/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.5/5

** Walaupun bas baru...tapi penulis merasakan bas seperti ringan dan bergoyang....mungkin disebabkan oleh cesi monokok yakni buat body di luar dan diletakkan di atas cesi.....kalau dibandingkan E5 vs E138i.....sedap E138i lagi..... anyway misi nak try KTB baru dah berjaya....



Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 2)

Thursday, 15 December 2016

Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 1)

Dah lama x melayan trip..... Kali nie kita cuba plak trip Melaka - Kota Bharu..... 

Kenapa memilih trip nie?... 
Firstly pasal laluan tiada hiway...tapi kalu lalu ikut LPT gok nok wak guane.... 

2ndly nok laluan pantai..... tapi risiko nok dapat bas ikut laluan nie.... pasal kebanyakan bas dah direk hiway LPT2 atau lalu ikut Jabor....

Cuba aje la.....

Perjalanan : Melaka Sentral ke Kota Bharu (Trip MLK40)
Masa : 8.00pm
Tambang : RM57.20
Seat: Depan skali upper dek 14B & 14C(seat keramat)
Bas : Perdana Ekspres / Tiara Pesona S.B (DCM2000 / M2) 
Cesi : Scania K410EB 6x2
Coachbuilder : SKSBus








Kena tabik hormat dulu kepada abam kawasan....nampak tak dia duk ushar rapaattttt....

Ready for take off.....

Aduhai M2 ni takde pulak cager plug.....tak keruannn betul..... ingatkan suma batch Scania 410  ' tin milo'  Perdana ada cager plug..... nasib baik dah cas fon kat kedai makan Melaka Sentral tadi......

Sepanjang perjalanan memang menarik kerana melalui kawasan-kawasan kampung..... baru ada feel...

Dari Melaka Sentral ke Alor Gajah pickup orang..... dalam 3 orang naik.....

Dari Alor Gajah melalui jalan ke Selandar dan kampung-kampung ke persimpangan area jalan Tampin-Gemencheh...tidak mengikut pekan Tampin..... Di Gemencheh tidak pickup orang..... Terus ke pekan Gemas, naik 1 pasengger.... then terus shoot ke Terminal Segamat....

Pasengger yang naik di Segamat 4-5 orang.... Macam biasa la di Terminal Segamat Cepat Ekspress yang konker port tu (x snap gambar plak).... KKKL pn banyak gak parking di situ....

Dari Segamat terus menuju ke Jalan Muazam - Kuantan.... Sepanjang perjalanan ni 1st pilot kita bole tahan berdesup jugok....

Perjalanan malam hari ni macam biasa la kejap jaga kejap tertido...... sedor-sedor dah sampai bulatan Jabor.....

Benti makan lebih kurang jam 1.30am.... kedai RnR Jabor....... Yang ada masa ni 1 perdana... 2 mega jaya.... 1 tasik kenyir..... perut lapa sappedekk dulu

sensorang je nun di sana....





dah berkabus cermin......sejukkkk....
Dah nak start jalan semula baru sampai geng2 Perdana n Mutiara yang lain plak ke kedai nie.....hadoiyaiiii....

Sepanjang perjalanan dari Jabor ke Bukit Besi banyak berselisih dengan Mutiara dan Perdana yang banyak..... dan bole tahan gak laluan ni banyak lembu yang meragut rumput di tepian jalan....BERHATI-HATI le abe weiii.....

Assolah tu khoirumminannaumm...... kewajipan jangan dilupakan....yukkk.....sekitar jam 6.40am....lupa plak kawasan ni....tapi sebelum pasir puteh....



2nd last chek point.....menuju Terminal Tesco KB.... Bas terus ke Last point di Pengkalan kubor sebelum balik ke depo cuci bas...rehat dan tido sementara nak tunggu malam lipat balik trip KB40 to Melaka......

Selamat tiba ki Tesco KB jam 7.30am.... Alhamdulillahhh

Nak lipat KL semula jam 9.00am....debor takut x sempat jah

Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 8.00 pm - 7.30 am
Keadaan bas : 3.75/5
Kebersihan : 3.75/5 (musim hujan)
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 1.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.75/5

** Jalan lama dari Jabor ke Bukit Besi sangat tidak elok....boleh mempengaruhi keadaan dan fizikal bas....apa pun kita enjoyyyy


Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 1)

Sunday, 4 September 2016

PELANCARAN FLEET TERBARU PANCARAN MATAHARI (M) SDN BHD



PELANCARAN RASMI BAS BARU PMMSB

Adalah diumumkan bahawa empat buah koc baru akan menyertai fleet Pancaran Matahari yang mana adalah sebahagian dari sejumlah koc yang dinaiktaraf kemudahannya.

Adalah diharap kemudahan baru ini dapat dimanfaatkan sebaiknya dan syarikat masih berusaha melengkapi dan menaikan mutu perkhidmatan seiring dengan pemodenan yang berlaku.

** Petikan daripada berita dan gambar Facebook PMMSB dan MBTE'S... kredit to owner pics









Keluasan seat dikekalkan dengan motif lebih segar  

Dek bawah

Dek atas


Dilengkapi dengan "3 pin plug point" dan "USB" port juga disertakan bersama.




Read more --> PELANCARAN FLEET TERBARU PANCARAN MATAHARI (M) SDN BHD