Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Tuesday, 23 September 2014

Sesi 'Mengetest' Trip 23 - 24 Ogos 2014 (Part 2)

Trip kedua mencuba laluan baru bagi Trip J1 Konsortium Ekspres Mutiara... Bas Scania K410 EB 6x2  gelaran di kalangan peminat bas sebagai Scania 'Tin Milo' .......


Perjalanan : K.Bharu ke Johor Bharu
Masa : 8.45pm
Seat: Depan skali upper dek (seat keramat)
Bas : Konsortium Ekspres (DCM5555) 
Cesi : Scania K410EB 6x2
Coachbuilder : SKSBus

Sementara menunggu bas di terminal lembah Sireh Tesco KB.....jamu mata sket apa yang menarik


 
Trip yang sama KB-JB..... Perdana hantar fleet yang sama Scania K410 'tin milo'

Trip KB - Melaka ...... Scania K410

Ke Johor juga dari S.P Bumi

KB - Jeli - Gua Musang - KL - Seremban - Melaka
Bas dah tiba untuk Trip J1.....


Macam biasa....mesti try seat keramat........Ribuan terima kasih kepada agen tiket abam Jamil Ghazali kerana booked seat ini

Tinggal kenangan........E-Budaya
Kemudahan astro.....Wifi....juga ada soket plug untuk cas fon....gambar x ambil plak

3 biji je yang ada.....S.P Bumi TMS baru je keluar dari kedai masa sampai....

Merah ni lipat dari Jb ke KB.....jumpa di tengah2....kedai makan area Jabor

Berkilat........
 

3 je.....jadi la dari xde

Silau betol lampu dia...
Jalan Jemaluang - Kota Tinggi....singgah Subuh sekitar 6.30am..... Surau estet Risda.....



Safely landed at Larkin Terminal @ 8am......almost 12hours journey........


Sayu je tengok....x puas

Jumpa lagi......

Last chek point.....menuju Terminal bas Pasir Gudang......cuci bas...rehat dan tido sementara nak tunggu malam lipat balik trip......

Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 8.45 pm - 8.00 am
Keadaan bas : 4.5/5
Kebersihan : 4.5/5
Pemanduan : 4/5
Pengendalian : 4/5
Gegaran dalam bas : 1.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....4.5/5

** Jalan lama dari Bukit Besi ke Jabor sangat tidak elok....boleh mempengaruhi keadaan dan fizikal bas

22 comments:

Anonymous said...

Salam . ada tak review tntang bas sp bumi? Antara e mutiara dan sp bumi mana lebih prefer?

Pae said...

latest belom ade review pasal SP Bumi.....hopefully coming soon

nizam said...

nice review :)

Anonymous said...

Saya sebagai pengguna yang selalu naik bas yang terbaik adalah s.p bumi.. dahulu ada biru metalik kt bwah lg cun

Anonymous said...

Yup, saya pernah naik s.p bumi ke perlis dari tganu best bila memotong dan mendaki enjin bunyi garang bila jalan biasa terus diam.

Anonymous said...

Yup, saya pernah naik s.p bumi ke perlis dari tganu best bila memotong dan mendaki enjin bunyi garang bila jalan biasa terus diam.

Anonymous said...

Yup, saya pernah naik s.p bumi ke perlis dari tganu best bila memotong dan mendaki enjin bunyi garang bila jalan biasa terus diam.

Anonymous said...

Salam.. dlu saya nak travel slalu naik atieza ekspres ngan mutiara body montana slalu jumpa s.p bumi, hanya utara.. skarang pilihan utama nk outstation s.p bumi

Anonymous said...

dulu kerja ofshore slalu naek s.p bumi k.tganu kmaman bas body petak kaler putih tp owner modified lmpu depan blakang hitam, spoiler oren tinggi lampu biru kiri kanan.. rindu s.p bumi.. bunyi enjin kuat.. skrang dh tak de.. bas bergaya tu..

Pae said...

enjin kuat yg dimaksudkan tu merc V8 kot (a.k.a panggilan pompom di kalangan peminat bas)..

Anonymous said...

Ye pae ape terjadi kepada atieza

Anonymous said...

pernah jmpa sp bumi atas jambatan sultan mahmud ke k.b 9pm dalam 4 buah ada tulis scania pada bas ekzos berkembar berkilat dalam 3inci terbaiklah suspensi pun nampak lembut menari hihihi:-)

Anonymous said...

Pae.. ada 1 retro video tentang bas tranasional hijau silver dari dalam bas nyayian flybits-keindahan alam mane nak dapat.. sekitar akhir 90an

Anonymous said...

sumber dari kawan yang travel ke terengganu bercerita tentang benda menarik yg terdapat di terengganu sperti bas cas ligas, sp bumi, bas tamadun islam dan setiausaha kerajaan, bot penambang
minta pae selitkan gambar truck 5ton di terengganu

Anonymous said...

lori kecik skrang cmel2 dia tambah chrome, pernah jmpa lori2 ni berkumpul di kuala terengganu ada dalam youtube.

Anonymous said...

saya pengguna bas tegar dari klang ke tganu krana blajar. kwn2 kta sp bumi laju, bsar kepala. so plihan aku kerap kali mutiara, adik bradik, sani dan tranasional pun pernah kerana takde tiket. tp bila try sekali sp bumi, aku rasa sp bumi adalah bas terrbaik.
rasa benar2 kelas diraja
*love u sp bumi ekspres*
tq the best bas. Sp bumi royal class miss u.

Pae said...

atieza dh xde dah....SP bumi sebagai ganti utk rakyat ganu...

ejos kembar tu lah merc v8 (pompom)....

dalam lagu flybaits tu betul ada selitkan bas ekspres nasional x silap....

Anonymous said...

Aku pernah ikut rombongan ke cameron highland dan kl slama 3 hari aku habiskan masa dengan sp bumi economy class. Di putrajaya pekerja kedai orang kelantan berkata 'wei sp bumi smpai kl doh' rupanya sp bumi hanya ke utara sahaja pada tahun 2009..
boleh buat liputan pasal sp bumi super vip dan royal class.. terbaik la sp bumi..

Anonymous said...

Salam pae, cntik gambar profil bas nini dengan orang kt tepi tu. Nini syarikat negeri mane? saya pernah naik bas nini aircond mati dari kuantan ke terengganu, bas kaler biru metalik comel. Nini ni kira legend la sebab dari 90an lg kan?

Pae said...

wslm....tq kerana visit blog saya.... Nini base di terengganu.... Nini pn dikira salah satu legend di ganu selain SP Bumi yang merajai skang ni.........

Anonymous said...

salam pae, bru ni ado bas sp bumi ptong ambo guno corak baru, kohor comey la sp bumi. tp bas dh dok bunyi letup2 bakpo? boleh dok pae upload bunyi gelegok sp bumi sdap wooo, dok samo mcm bas laen. ambo sore mnat lori sebab ado lori tak dok bas

Pae said...

ejos letop2 dulu guna cesi merc aka pompom gelaran diberi dimkalangan mbte.........hok lepah tu gune barang china kebanyakannya....sekarang dh beralih ke barang sweeden plak........

Post a Comment