Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Thursday, 5 January 2017

Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 2)

Macam biasa....trip lipat seterusnya dengan perkhidmatan KTB..... Nak try gak bas baru depa ni....tengok macam bes je....

Perjalanan : Kota Bharu ke K. Lumpur(Trip TD155B)
Masa : 9.15am
Tambang : RM44.40
Seat: 10C - Belakang sekali (single seat)
Bas : Transnasional / Konsortium Transnasional Berhad (WC 4308 R) 
Cesi : E5 Modulr/ Daewoo
Coachbuilder : SKSBus

Tengok pada teket yang ditulis oleh kaunter, bas akan lajak ke seremban untuk final trip
Lambat pulak pagi ni bas sampai.....bas trip lain banyak dah berlepas....

Siverbird ni untuk laluan ke Kuantan/Temerloh x silap....opsss Silverbuss daaaa.....
Bas penulis tiba sekitar jam 9.30am juga....hari pun hujan... Anyway kita tengok dalaman bas baru KTB ni pulak....

Rasa agak " Kosong"  bas nye hmmmmmm......

Tiada pelapik betis.....

Di luar masih hujan lagiiii

Duduk last seat ni sedap la nak tngok view depan.....seat tinggi kannn

Bas Desa........

Jangan lupa....bas KTB juga dilengkapi USB port..... cas bateri agak laju jugak.... bole snap gambar lagi




Luggage dan compartment atas pon nampak " kosong" ....
 Layan video sket....





Aduyaiii....bas nak masuk....dia pon nak paking depan tu....
Tak nak berganjak juga.....

Mengalah pon.....

trip ke Puchong.........


.... The Preffered Choice......


Kira trip hujung minggu ni full house la....last pickup di stesen SKMK Gua Musang....


Di Stesen SKMK Gua Musang.... pickup passenger lagi

Tak sampai 15 minit dari Stesen SKMK Gua Musang....passenger tadi dah berhenti makan pulak....

Perut pon lapar....bedal dulu lah....opsssss tapi tunaikan kewajipan zuhur dan asar dulu....



Geng yang ada pon Jengka Liner je.....


Asalnya dulu penah berhenti makan di kedai ni....zaman Ekspres Mahligai pakai Body Mtrans Single deck....penuh dengan bas depa di sini..... trademark port ni gunung batu belakang tu.....




Kalau waktu puncak bole masuk berpuluh bijik bas juga di kedai ni....

tapi waktu siang macam ni... tak semeriah waktu kala malam yang penuh dengan bas... tambah2 pulak musim cuti...





Selamat tiba ki TBS sekitar jam 6.45pm.... Alhamdulillahhh


Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 9.15 am - 6.45 pm
Keadaan bas : 4/5
Kebersihan : 4.5/5 (bas baru kan)
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 2.5/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3.5/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.5/5

** Walaupun bas baru...tapi penulis merasakan bas seperti ringan dan bergoyang....mungkin disebabkan oleh belon yang lebih kecil di atas cesi ini berbanding Daewoo BH115/120 yang lebih membuai sampai rasa nak muntah..... anyway misi nak try KTB baru dah berjaya....



Read more --> Sesi 'Mengetest' Trip 03 - 04 December 2016 (Part 2)