Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Friday, 14 December 2012

Bas INSTEDT

 Antara fleet bas-bas yang mengangkut student Institut Sains Dan Teknologi Darul Takzim (INSTEDT)... Dulu x semeriah ini...Pertambahan student menyebabkan bas-bas pun bertambah.....

Tapi ke mana menghilangnya Hino RM2K ex-Sutera yang pernah digunakan lebih kurang 2 tahun lepas??

 
 

Ex-Plusliner


 

Ex-Naeila dan Ex-Jelita

Powered by Dennis

Powered by UD


Read more --> Bas INSTEDT

Monday, 10 December 2012

Berakhirkah ia??? Sepi di Sini......

 Saki baki E Budaya yang ada di depo Gombak... Depo ini satu masa dahulu besar namun kini hanya tinggal kawasan ini sahaja.......

Diberitakan juga 4 bijik dari longgokan ini akan dijual lumsum.... Cuma 2 bijik sahaja akan dijual perunit kerana enjin masih berfungsi..... Apa-apa pon silakan ke depo Gombak berjumpa dengan penjaga jawasan depo.....


Untuk dijual........pada yg berminat bole pergi tengok
 
Sebelah kanan body Pioneer ni dikatakan enjinnya masih bole hidup..

Yang ini pon dikhabarkan enjin masih ok lagi....



Read more --> Berakhirkah ia??? Sepi di Sini......

Thursday, 6 December 2012

Jalan - Jalan Cari Bas (Part 5)

Sekitar di dalam bengkel sutera... Banyak juga yang di hantar ke sini untuk repair....






Bakal bertukar wajah...

Sudah lama bertapa didalam ni........



** Terima kasih kepada pengurusan bengkel sutera yang membenarkan masuk

Read more --> Jalan - Jalan Cari Bas (Part 5)

Tuesday, 18 September 2012

Bas Lama Akan Dijadikan Restoran dan Chalet


 Bas-bas teng2 di Melaka menerima nasib begini setelah bas Panorama Melaka memulakan operasi sekitar Melaka... Apakah nasib bas-bas ini?? ada kedengaran pihak nak menjadikan bas-bas ini sebagai restoran dan chalet tak lama lagi....... Tapi adakah berbaloi??



Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, pengubahsuaian itu adalah bagi mengembalikan nostalgia perkhidmatan bas di negeri itu kepada orang ramai dan pelancong asing.
 
Kira-kira 40 buah bas lama yang pernah diguna pakai di negeri ini akan dikitar semula dan diubahsuai menjadi restoran dan calet tidak lama lagi.





"Restoran-restoran ini kelak akan disewakan kepada peniaga-peniaga yang kini berniaga menggunakan khemah di sepanjang pantai itu.

"Mereka akan berniaga menggunakan bas yang akan diubahsuai dan dicat semula dengan mengekalkan nama-nama asal bas itu bagi mengekalkan nostalgia perkhidmatan bas di negeri ini," katanya.



Kesemua bas tersebut pernah digunakan dalam perkhidmatan bas henti-henti di negeri ini sebelum di ambil alih oleh perkhidmatan pengurusan bas baru, PM Cultural & Tourism Sdn. Bhd., (PMCT) yang mengendalikan bas Panorama sejak Februari lalu.



Antara nama-nama bas yang akan dikekalkan termasuklah Town Bus Service, Malacca Omnibus Service, Bas Tai Lye, Patt Hup Transport, Bas Tuah, Batang Bus, Salira Transport & Tours, Roda Juara dan Bas Wira.

** Petikan sumber Utusan Malaysia

Read more --> Bas Lama Akan Dijadikan Restoran dan Chalet

Thursday, 6 September 2012

Kapal Selam SMD Quessant Agosta 70


Sempat juga melawat muzim kapal selam ni........ fuh memang terbaek....... agak tersorok lokasi masuknya ke tepian laut Pantai Klebang.... Dapat melihat sendiri depan mata betapa besarnya "PAUS" buatan manusia ni........

Tiket masuk semurah RM1...... tapi kalau free lagi baik......


Perasmian masih baru lagi

Memang macam paus daaaa




Berkibar megah

Penahan kasi kuat......... pasang kekuda

Spesifikasi Agosta 70 : -
Panjang = 67m
Kelajuan = 20.5 knot
Jarak operasi = 10,000 batu nautika
Kedalaman menyelam = 300m
Kapasiti = 5 pegawai dan 36 krew


Semasa pemindahan berjalanan

Rentetan sejarah pemindahan ke Malaysia

Muzium kapal selam yang ada di dunia selain terbaru di Malaysia

Panjang betul


Apa fungsinya tu...... untuk bahan buangan kot





Pengemudi arah

Besor bapak kipas dia

Read more --> Kapal Selam SMD Quessant Agosta 70