Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Wednesday, 24 August 2011

Jom Jengah Depo : Konsortium Mutiara (Part 2) - Merah Garang

Warna merah terang ini memang nampak garang..... Livery cantik dan sesuai bagi versi Double Deck...... Keluarga dalam fleet DBV......



Suka tengok kombinasi kaler merah dan meroon/hitam pada belakangnya



Lambang "E" menyerlah dengan background warna gelap



Deretan Double Deck

Read more --> Jom Jengah Depo : Konsortium Mutiara (Part 2) - Merah Garang

Saturday, 20 August 2011

Jom Jengah Depo : Konsortium Mutiara (Part 1)

Depo utama syarikat Konsortium Mutiara Ekspres di Pengkalan Chepa.... Memang menarik dapat masuk dalam depo ini kerana generasi Double Deck telah banyak...... Single Deck dalam usaha di lupuskan bagi menggantikan kesemua jenis fleet Double Deck yang baru.....

**Sekalung ucapan terima kasih kepada pengurusan depo dan juga para pemandu yang sporting.....

Tahniah juga diucapkan kepada "ownernya"... lebih dikenali sebagai Poknik

Antara bas yang akhir tiba.... Montana biru

Antara fleet DBV terbaru dalam KME


Fleet DBS bagi sektor utara......Single Deck baru dihantar bagi trip K.Bharu ke utara (Penang/ Kedah dan Perlis)

Antara barisan Montana yang telah di letgo...... Menunggu masa untuk di "petik" tuan barunya

Irizar biru ini pon bakal menyusul........

Begitu juga dengan purple ini..... Sekarang masih berkhidmat trip KB-Kuantan

Bersiap sedia untuk lipat balik bagi tri pagi

Bas yang menunggu untuk perjalanan malam pula.....

Read more --> Jom Jengah Depo : Konsortium Mutiara (Part 1)

Wednesday, 17 August 2011

Jom Jengah Depo : Mahligai Ekspres

Berkesempatan menjengah depo Mahligai di Kadok......... Juga tempat ini bertindak sebagai servis centre dan repair bagi bas dan lori jenis MAN di Kelantan ini........ Kira senang la Mahligai letak depo sekali disini......

** Sekalung ucapan terima kasih kepada pengurusan depo dan tahniah kepada pengurusan syarikat kerana makin berkembang dengan generasi basd Double Deck........



Pada signboard tulis trip Kuantan...... K. Bharu-Kuantan dah dapat "ikan keli"

Read more --> Jom Jengah Depo : Mahligai Ekspres

Saturday, 13 August 2011

Jom Jengah Workshop : Pengkalan Chepa

Workshop nih salah satu workshop yang memang menarik di area Pengkalan Chepa ni..... Banyak barang baik dalamnya..... Dari yang sedang dibaiki, refurbish dan ada juga yang tersadai.... Pelbagai jenis bas termasuk bas gomen, bas ekspres dan lain-lain datang.....

** Sekalung ucapan terima kasih kepada pengurusan workshop

Ex-SKMK........

Ex-Mutiara Ekspres.... Original design of "Dragon Head Boava" dari Badanbas


Inilah "Dragon Head Boava" yang aku panggil, buatan Transcoach atau Scomi Engineering sekarang ini



Lama betul tersadai...... Tak silap ex-North South Ekspres

Read more --> Jom Jengah Workshop : Pengkalan Chepa

Wednesday, 10 August 2011

Jom Jengah Depo : Cepat Ekspres (Pengkalan Chepa)

Depo Cepat Ekspres di Kelantan ini memang cukup luas...... Kalau diikutkan keluasan yang ada boleh memuatkan berpuluh-puluh bas pada satu masa....... Pada masa aku singgah ni bas baru MAN ada 3 buah...... lain-lain hanya bas yang lama MAN juga Merc V8 (pom-pom)... Kalau diamati ada 4 buah model Travego yang dah tak jalan.... Tak pasti pulak apa statusnya sama ada nak jual ke tidak...... Apa-apa pon jom kita layan mata.....

**  Sekalung ucapan terima kasih kepada pengurusan depo

Sayup mata memandang.......Luas juga kawasannya



Masih berjasa.......banyak dah jasanya hampir ke semua destinasi

Yang ini pon dah sampai hampir ke merata destinasi semenanjung

Nampak keadaanya seperti dah lama tersadai......

Dah lama tak jalan rasanya

Juga berehat lama nih

Selesai sudah sesi jengah ke depo nih...... Ada rezeki nanti datang lagi

Read more --> Jom Jengah Depo : Cepat Ekspres (Pengkalan Chepa)