Logo MBTE 2014

Logo MBTE 2014

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Friday, 11 March 2011

COACHBUILDER

Sila kongsikan info-info jika anda juga mempunyainya.............

BADANBAS SDN BHD, Kajang, Selangor  

~ Model / Enjin : Batman / Volvo B7R
 


~ Model / Enjin : MAN 18.310
 


~ Model / Enjin : Rabbit / Scania
 



QUALITY BUS COACH (QBC), Shah Alam, Selangor
~ Model / Enjin : Volvo B7R



















TRANSCOACH/ MTRANS/ SCOMI COACH BUILDER, Rawang, Selangor 
~ Model / Enjin : Montana / Merc



~ Model / Enjin : Euroclass / Scania
 

~ Model / Enjin : Merc Benz
 
 

~ Model / Enjin : Irizar PB / MAN 18.310
  

~ Model / Enjin : Irizar PB Double-Deck / MAN 24.400

 

HUP LEE COACHBUILDER
~ Model / Enjin : Scania




~ Model / Enjin: 0404 / MAN 18.310


~ Model / Enjin : MAN 16.290

 
TAIPING SUPER / SUPER TRANS COACHBUILDER, Kamunting Industrial Estate, Perak
~ Model / Enjin : Transwin / Hino RK1JSKA




~ Model / Enjin : Mercedez Benz
 

 ~ Model / Enjin : Nissan UDJA450S
    


MASTER DEFENCE (MASDEF), Puchong, Selangor 
~ Model / Enjin : Evo-Lancer / Scania K94IB 310
 
~ Model / Enjin : Victory 2 / Nissan UDJP251S



BEE HING ENGINEERING SDN BHD, Sri Kembangan, Selangor
~ Model / Enjin : MAN 24.460



~Model / Enjin : BH37SV / Scania L94IB 310
 

~ Model / Enjin : Winner / Merc Benz
 


PIONEER COACHBUILDER SDN BHD, Puchong, Selangor
~ Model / Enjin : PCB-08 (Dragoes) / Nissan UDJA452S
 

~ Model / Enjin : Dragoes II / Hino RK1JSLL
 


~ Model / Enjin : PCB-07 (Kaetano) / HINO RK1JSKA
 


TACT COACHBUILDER, Juru, Penang
~ Model / Enjin : Nissan UDJA452S
  
~ Model / Enjin : Hino RM2KSKA

 
JURUCOACH TECHNOLOGY BUILDER (JT), Senawang, N. Sembilan
~ Model / Enjin : Scania K113CRB 310



SUMAI COACHBUILDER , Terengganu
~ Model / Enjin : Scania

 
YIP THONG COACHBUILDER, Taiping, Perak
~ Model / Enjin : Nissan UDJA452S

 
JB BOON HUAT COACH BUILDER, Johor 
~ Model / Enjin : Irizar PB / Scania K94IB 310



LP JAYA COACHBUILDER
~ Model / Enjin : LP Jaya 1002/09 / MB CBC1725















INTER-COACH BUILDER, Rawang, Selangor

~ Model / Enjin : Strada / Nissan UDJA452S
 

--------------------------------------------------------------------------------

37 comments:

Abang Zul (9W2FLY) said...

Rasanya yg di atas tu buatan Super Trans.

Taiping Super Coach adalah syarikat yg berbeza walaupun depa tu anak beranak jugak.

1. Taiping Super Coach Builder Sdn Bhd
5911 Jln Perusahaan 1 Kawasan Industri Kamunting 34600 Kamunting.

2. Super Trans Assembly Plant Sdn Bhd.
73-86, Lrg Logam 5 Perindustrian Kamunting 1 Kamunting Raya Ind. Estate Kamunting.

Sekadar pemahaman peribadi abg saja.

Kalau salah, mintak mahap siap2.. :)

Pae said...

ooo ya ka...........yg saya paham dua2 sama.......ok2 tq

Anonymous said...

bagus pae dgn blog hang ni..atleast baru org tau,memang ada org yg minat bas..mungkin ada dikalangan rakan2 kita ada yg minat bas,tapi tak tau apa model dan jenis chesis bas tersebut..insyaAllah jika ada idea2 yg bernas,,sama2lah kita kongsi info..

shaiful anuar pon said...

kommen yg sebelum ni aku..SAP..pon

Pae said...

tqvm sepon.........aku pun masih blajar.........blom tau gak pasal coachbuilder n cesi2 ni..........sama2 kita dapat ilmu.........jd la follower........

YAP KAH CHOON said...

Pae: Pembetulan sikit !

1) Transnasioanl Hijau Silver tu bofy Hup Lee....

2) Bandar Ekpsres Pioneer tu HINO RK1JSKA buka UD JP

Terima kasih

Anonymous said...

abg pae...saya mmg peminat bas sejati la...tp xtaw nk dpat info tu dr maner...ade blog ni dapt la sy kenal2 bus sket....

-fadhill....

YAP KAH CHOON said...

Pae: Kenapa tak bagi curi gambar ? Hehehehehe.... Tapi KAH ada cara untuk curi.... :)

Pae said...

tq fadhil kerana sudi singgah......

kah>> bukan x bagi amik....cuma kredit pada gambar kawan2 juga....kalu kah ada cara xpe........kekekeke

YAP KAH CHOON said...

Pae: Tau la tu.... Cara memang ada.... Iklan tu banyak kacau la.... Tak leh buang ke ?

Pae said...

xpe gambar pae bole amik.......gambar org xde watermark,kesian sama mereka penat2 snap...........iklan tu kt tepi kan mana ada kacau la......kekekeke

Pae said...

baru saja masuk dlm list coachbuilder ni dh terbaboo sudah strada Eagle tu..........adeiii

Anonymous said...

ad lg coachbuilder selain dri yg atas iaitu sks coachbuilder

Pae said...

betul tuh..........yang tu aku memang x masukkan.....SKS kan paling top......tapi mungkin aku selitkan utk part 2.......

SULBUS said...

Lindas fotos amigo.

www.sulbus-sulbus.blogspot.com

Brazil

Pae said...

tq lindas........come n join......bussen

Anonymous said...

terbaeklah blog neh..saya suka ngan info cmni..da muak da tngok kereta..skang nk tngok bas plak..

Pae said...

trima kasih diatas sokongan anda pada blog ini......harap berterusan......harap sedikit sebanyak info yang ada dapat memberi manafaat pada semua dan diri saya juga......

wirajack said...

Apa dah jadi dengan Badanbas sekarang ni? Masih mengeluarkan badan bas ke?

Atuk said...

Ada tak gambar bas dari Gemilang Coachwork?

Pae said...

wirajack>> status terkini x pasti.......ada yang mengatakan badanbas dah x bikin bas.......ada mengatakan masih berjalan tapi dalam kuantiti kecil saja......even club class dah di bikin oleh coachbuilder lain.........

Pae said...

atuk>> sori cb gemilang aku blom masukkan......ingat nak masukkan dalam list coachbuilder 2....tapi belum kesempatan mengutip material.......

Anonymous said...

salam bro..try lar msok kn bas kerajaan..contoh bas kementerian pelajaran..byk yg cntik gua jmpe bru nie..kt skola2 berasrama penuh..tq bro

Pae said...

kena tunggu koleksi banyak......x semua dapat......dan agak jarang jumpa nak snap foto....

Anonymous said...

salam shbat...jmpe juga blog pasal bas ni...mmg minat bas sblm ni...skrg bru dpat tau jenis,model,chasis bas2 ni..thank kpd abg2 skalian

Ahmad Amin said...

Nak tanya,boleh tak tolong listkan skali badan bas yng dibuat oleh Yohan Coach Builder kt penang,terima kasih

-mienzz.blogspot.com-

Pae said...

tq anonymous kerana sama minat........sama2 kita kongsi info....bukan semua kita tahu kan

Pae said...

tq ahmad amin....

nk listkan mcm mana tu.......yohan cb tu dh buat body itu je.....maksud sedara model keluaran yohan ke....

tq kerana sudi follow

Ahmad Amin said...

tq ahmad amin....

nk listkan mcm mana tu.......yohan cb tu dh buat body itu je.....maksud sedara model keluaran yohan ke....

tq kerana sudi follow

_____________________________________-

Hmm..maksud saya boleh tak kalo tunjukkan semua jenis design body bas yng dibuat oleh Yohan Coach Builder,saya mula knal ngan Yohan pun time masuk PLKN,ternampak plak stiker Yohan kt tingkap belakang bas PLKN (bas Mercedes)

Sya memang selalu follow blog ni ngan website MBTE

Pae said...

tq skali lagi amin......saya cuba usahakan....cuma skang agak terbatas berblog ni.......agak bz sket kebelakangan ni.....nk kumpul material pun x semua ada.....pinjam gamba kawan2 lain jugak.....

nazrim said...

Salam...saya nak tanya saudara yang lebih arif, manakah engine bas yang terbaik samada Man, scania, nissan dll. Dan Chasis terbaik untuk SD/DD. Terima kasih atas info saudara. Salam

Pae said...

saya x dpt nk described mn terbaek.......masing2 ada kelebihan dan teknologi sendiri....mungkin kawan2 yg terlibat dlm industri lebih arif........anyway tq kerna melayari blog dan sapot

Anonymous said...

Man tahan lasak

Pae said...

kalau dijaga rapi suma tahan lasak rasanya

Anonymous said...

Salam...soalan ni mungkin xbekaitan dgn coachbuilder..dimana buleh sya dapat alamat syarikat menjual engine bus dan component lain second hand sekitar selangor .. mohon info dari tuan. Tkasih

Pae said...

kena cari2 bro...try recce kt woksop

faiz said...

salam otai2...just nak tanya jika ada lubang2 bas persiaran untuk dijual beserta permit..baru nk menceburkan diri..tq

Post a Comment