Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Monday, 24 October 2011

Menyingkap Lembaran Kenangan Kota Ekspres

Petikan dari Youtube......Filem Wira Angkasa sekitar tahun 1987...... Terima Kasih pada info kawan-kawan mengenai cerita yang menyelitkan gambar bas Kota ini........ Untuk tatapan kita semua, sebuah syarikat bas yang terkenal di negeri Kedah suatu masa dulu







16 comments:

Anonymous said...

dulu masa kecil2 ketika nak g sekolah, kerap terjumpa bas ni kat Jalan Ipoh (area pasar borong Selayang0 menuju ke KL. Dalam awal 90an

Pae said...

laluan jalan lama seblom ada hiway

Anonymous said...

dulu aku pernah nampak ekspres kota kat taiping di jalan simpang..tengah parking kat tepi jalan..tapi masa livery dia lain..body warna oren cair

Anonymous said...

pae..hang ade citer tak pasal IQ ekspres? dia sepupu sepapat SKBG...laluan utama dia taiping - lumut dan taiping- ipoh...story sikit..bas ni popular sekitar penghujung tahun 80an..seangkatan dgn kota yang aku jumpa kat tepeng tu...

mohd farrid said...

boleh citer pasal ekspres pesaka suajaya...dulu popular kat ipoh...yang aku tau laluan dia ipoh -butterworth..tak silap aku dia pakai enjin nissan diesel..tak berapa igt..masa tu minat pada bas tak serius sgt

Pae said...

bab kota ni>> aku mula kenal dgn livery batik ni..........bab livery lain tu x berapa igt.......agaknya dia paking kt simpang tepeng tu amik org kot......x pon benti makan.......kalu dari exit kamunting tu belok kanan nk ke hala cangkat jering tu ada kedai belah kiri......besa juga aku naik zaman awai 90an makan situ......silver exp/panther lain2.......

Pae said...

bab IQ ni>> dia keluaq selepas kola yakin n skbg kan......tapi aku rasa dia dh masuk 90an dah......kalu hang perasa ada kampeni koperasi exp bas livery hijau.....tepeng-bwoth masa tu......aku x pasti jelmaan yg ni ka x....sekali saing2 dgn usahabaru

Pae said...

tq pada sedara farrid sudi surf blog ni n komen:

pasal pesaka suajaya aku xdak detail la.......penah tgk basnya tapi dh lupa pasal dia main area bwoth n ipoh........masa tu jarang la berjalan2 pasai masih skolah....hehehe.....

tapi kalu perasan ada kampeni nama eksp pemuda selama......pen/bwoth-tepeng kot, livery biru muda......yg ni pon sat saja operasi sekitar 2-3 tahun gak rasanya

MOHD FARRID B. IBRAHIM said...

TERIMA KSH BANYAK2...HAMBA MMG BERMINAT DGN BAS2 RETRO NI...PASAL BAS PEMUDA SELAMA TU, PENAH JUGAK DGR...YANG HAMBA TAU, DULU ADA LALUAN KL - SELAMA..SEKEJAP JE MCM YG PAE CKP

Pae said...

yang penah aku jumpa penang-bwoth-selama.......aku pun meminati bas retro2 nih.....zaman sama naik dengan minat

WanMBTE said...

Salam Pae, aku wan MBTE dulu (nick TRANSTOURS360). Wei dahsyat hang boleh cari balik pics KOTA livery batik ni. Puaih cari xjumpa. Aku penah naik bas ni plet tkingat tp yg aku sgt igat wheel cover dia kaler putih, body dia sebijik mcm ni, ada tingkap kecik boleh tolak, VOLVO enjin depan. tandas kt belakang.

Pae said...

hehehe...cari balik dlm youtube...cerita2 lama ada byk berkaitan bas....tq transtours surf blog aku

Mat Achmad said...

penah naik bas ni...dari kota sarang semut kedah ke KL....

Mat Achmad said...

penah naik bas ni...dari kota sarang semut kedah ke KL....

Pae said...

lagenda.........

Yazidmanhafif said...

aku pernah naik bas ni dgn famly

Post a Comment