Anniversari ke 12 MBTE

Anniversari ke 12 MBTE

Salam Perkenalan..........

Segala-galanya mengenai industri bas dan lori........

Perkongsian info-info....coretan...perkembangan industri bas secara umum......

Yang Sudi Singgah dan Suka Blog Ini......TERIMA KASIH.............Yang tak suka...... ADA AKU KESAH!!

|> pembeli tiket <|

|> adakah anda suka dengan blog ini? <|

salam kemerdekaan ke 59

salam kemerdekaan ke 59

TERKINI!!!!

TERKINI!!!!
Sebarang maklumat bole refer or klik ikon untuk ke link facebook

Tuesday, 23 June 2015

Sesi 'Mengetest' Trip Selatan - Pantai Timur (Part 1)

Dah lama tak berkesempatan mencoretkan sesuatu pengalaman 'mengetest' trip bas....


Kali ni test trip yang agak panjang (hujung ke hujung almost la)...


Perjalanan : Pontian ke Kota Bharu
Masa : 6.00 pm
Tarikh : 1/5/2015
Seat: Depan skali (seat keramat dek atas)
Bas : Cepat Ekspres (JQA5511) 
Cesi : MAN 24-460 (mesin basuh)
Coachbuilder : SKSBus

Perjalanan bermula dari Kota Tinggi ke Terminal Larkin . Test Higer bas Maju (Coachbuilder Taiping Super)...



 Boleh tahan bergegar badan duduk seat belakang. Ibarat macam naik bas Hino RK ngokngek-ngokngek spring punya penat..

Then naik bas Maju Express (Trip 96) dari Larkin ke Bas Stand Pontian. Actually dah lama tak menjejak kaki ke Terminal Pontian ni, rupa-rupanya terminal dah baru...Selesa sikit.


Ni bas yang adik aku naik TBS-Pontian..........

Sampai di Pontian bas trip jauh dah pun siap paking kat tepi terminal. Actually bas Cepat ni adalah bas yang lipat malam tadi dari Rantau Panjang/Kota Bharu ke Pontian.


Snap la sikit. tapi ada kesan cermin pecah pulak kt cermin dek atas


Jam 6pm pintu dah buka jom terjah naik...

Belum sempat tukar lagi cermin atas ni. Nasib baik belah kiri jadi cacat pemandangan sikit la...

Interior masih ok...Bas baru nak cecah usia setahun


 Jam 6 lebih bertolak dari Pontian menuju ke Terminal Batu Pahat Pulak. Pickup and tranfer pasengger untuk trip ke Utara. Meaning dari Pontian hanya satu bas sahaja and sebagai bas transit bagi pasengger ke Utara bertukar bas di Batu Pahat. Bas double deck terus ke Pantai Timur....

Benti jap kat area Benut....ada passenger tertinggal.... * peringatan!! datang awal sebelum bas berlepas.....



Dalam perjalanan singah di KuITHO amik pasenger lagi dan masuk terminal Kluang pulak.. Then terus ke jalan Mersing dan ikut laluan pantai endau Rompin. Hajat hati harap bas masuk Terminal Kuantan plak samada buang or pickup orang...tapi malam ni takde....straight je ke jalan Cerating.

 Makan di restoran Sri Mahligai, Cerating sekitar 1.30am...ada 2 biji je bas cepat
 Lepas berhenti makan terus menuju ke MBKT and drop orang. Then pulas stereng ke destinasi akhir , Kota Bharu.

Sekitar jam 6.00am singgah solat subuh di Masjid Kg Lak Lok, Jerteh.....dah nak sampai dah pn





Tiba di Terminal Lembah Sireh Tesco K.B hampir jam 8 pagi. So perjalanan lebih kurang hampir 14jam....amekawww.....



Pengalaman yang dapat diberikan :
Perjalanan : 6.00 pm - 8.00 am
Keadaan bas : 4.0/5
Kebersihan : 4.0/5
Pemanduan : 3.5/5
Pengendalian : 3.5/5
Gegaran dalam bas : 3.0/5 (1-tiada gegar ; 5-bergegar jiwa raga)
Faktor/ keadaan jalanraya : 3.0/5 (1-elok ; 5-jkr kena amik tindakan)
Secara purata pengalaman peribadi menaiki trip ini.....3.5/5

cenderahati untuk JQA5511...............

Cuma pengalaman trip kali ni, keadaan bush pada tayar and axle depan berbunyi sangat kuat...sangat tidak menyelesakan telinga...risiko kerosakan bas melarat ke bahagian lain juga bole berlaku jika tiada tindakan segera membaiki kerosakan berkenaan dilakukan. Abang drebar hanya mengikut arahan pengurusan.. "suruh jalan kita jalan" kata abang drebar...hehehehe

OK no heart feeling....cheerssss

3 comments:

Izmal Amarudin said...

salam En Pae..
macam mana saya boleh contact En Pae yea?

Tung Nguyen said...

good <3



thiet ke nha dep
nha xinh


Pae said...

bole refer ke facebook en izmal.........

Post a Comment